Skip to content

Calinic Episcopul vorbind despre Hozeva, pestera Sf. Ilie, bocancii Sf. Ioan Iacob şi scrisoarea patriarhală în care se cerea aprobarea de a aduce în ţară moaştele Sfântului

† Calinic Argatu, Episcop al Argeşului şi Muscelului

Nu prea departe de Ierusalim, se află în preajma unui râu bogat în ape hrănitoare ca laptele cel curat, Mănăstirea Hozeva, pe care din mila Domnului, am văzut-o de o vreme de ani.

Aici aveam să păşim cu sfială pe urmele Sfântului Ilie Tesviteanul. Peştera lui de peste 3.000 de ani, unde a stat fugit de frica lui Ahab şi a Izabelei, regele şi regina păcătoasă mâncată de câini. Peştera am văzut-o proaspătă şi cu mireasmă de rugăciuni.

M-am aşezat în genunchi la rugăciune pe piatra lustruită ca diamantul de mii de ani, de mătănii şi paşi nevăzuţi. Apoi m-am aşezat întru odihna picioarelor obosite de drum. Gândurile mele umblau peste tot, dar mai ales la Sfântul Ilie, cel straşnic mustrător al răutăţilor din vremea vieţuirii sale. M-am dus cu mintea şi la corbul care-i aducea pâinea şi carnea pentru întărire. Mă bucuram de purtarea de grijă a lui Dumnezeu! Chiar până într-acolo, să-i servească lui Ilie un prânz aşa copios? Dar calmul din peşteră şi temperatura constantă în toate anotimpurile anului?

Mi-am zis, tot în mintea mea amărâtă şi săracă: O, Doamne, ce mi-ar plăcea şi mie o peşteră cu aşa aer condiţionat, cu masă asigurată de Dumnezeu şi cu apă grasă ca laptele de bivoliţă maramureşeană! Da, dar fără ameninţările lui Ahab regele şi a zgripţuroaicei de Izabela.

Negreşit, n-am să uit niciodată peştera de la Hozeva şi dacă nu voi încăpea în Rai, aş fi bucuros să mi se îngăduie din partea lui Dumnezeu, să mă pot ogoi în acel loc de taină şi bucurie duhovnicească.

Mi-au venit în minte aceste gânduri după ce am citit în Vieţile Sfinţilor, din 8 ianuarie, despre Sfântul Gheorghe Hozevitul, care prin secolul şapte al erei noastre, s-a nevoit ani îndelungaţi chiar în peştera Sfântului Ilie, întru rugăciuni, osteneli şi post bine plăcut şi de folos pentru mântuirea întru Dumnezeu. Sfintele sale moaşte se pot cinsti în mănăstirea Hozeva, Sfântul Gheorghe, prin puterea lui Dumnezeu făcând mari şi multe minuni.

Tot în spaţiul acesta, de aleasă vieţuire monahală, şi-a purtat paşii, vieţuind ani binecuvântaţi şi sfântul nostru român de la Mănăstirea Neamţ, Ioan Iacob, născut în anul 1913 şi plecând la Domnul Iisus, de numai 47 de ani, în 1960. Aici, în mănăstirea cea vestită a Hozevei se află sfintele moaşte întregi, nedumicate şi împărţite peste tot (cum fac mai ales grecii cu moaştele sfinţilor – lucru pe care nu-l accept niciodată!).

Când am trecut prin chinovia cea vestită a Hozevei, David Pristavu, argeşeanul nostru din Oeşti, mi-a povestit de minunile pe care le face Dumnezeu şi prin alesul Ioan Iacob. Călugărul Visarion, putnean din Moldova, ne povestea că într-o zi au observat că bocancii Sfântului Ioan Iacob nu mai sunt în picioare, bocancii de peste 40 de ani cu care a mers în viaţă. Am avut bucuria să-i văd picioarele neîncălţate. Nu mai văzusem aşa talpă de picior, galbenă ca ceara, văzându-se venele de parcă ar fi fost picior de om viu care se odihneşte de câteva ore.

Reluând povestea adevărată a bocancilor furaţi, părintele Visarion ne-a spus, cu vorbele lui de moldovean, că a visat noaptea pe Sfântul Ioan Iacob şi i-a spus că bocancii lui sunt luaţi şi ascunşi undeva într-o ladă, după o uşă, în clădirea Patriarhiei de Ierusalim şi l-a îndemnat să meargă să-i aducă şi să-l încalţe aşa cum a fost la început.

Cu o falcă în cer şi una în pământ, năbădăiosul Visarion ia cu asalt ascunzişurile casei şi mergând direct, cum îi spusese Sfântul Ioan Iacob, găseşte bocancii sfântului puşi bine la adăpost, probabil pentru a fi împărţiţi, bucată cu bucată, din evlavie adâncă pentru Sfântul Ioan Iacob. Opoziţia s-a împrăştiat ca fumul la auzul răcnetelor şi ameninţărilor lui Visarion.

Azi bocancii sunt la locul lor, dar nimeni nu mai poate vedea picioarele Sfântului Ioan Iacob, care m-au dus cu gândul tocmai la Pieta, de Michelangelo , din Catedrala San Pietro din Roma!

Ca tot românul cuminte, Patriarhul Teoctist, mai anii trecuţi, a trimis prin Mitropolitul Daniel al Moldovei şi Bucovinei, o scrisoare patriarhală lui Diodoros, Patriarhul Ierusalimului. Eram de faţă, când Daniel mitropolitul, însoţit de delegaţia românească, după ce s-a dat bineţe Patriarhului Diodoros, care era în scaun cu rotile, i s-a citit scrisoarea rar şi îndesat. În timp ce i se citea scrisoarea, de la bucuria întâlnirii, vedeam pe faţa Patriarhului aşternându-se progresiv tristeţi cu broboane de sudori. Iar când s-a sfârşit cititul scrisorii care cerea, nici mai mult, nici mai puţin, aprobarea de a se aduce în România moaştele Sfântului Ioan Iacob, mâinile Patriarhului Diodoros au început să tremure cu putere, fără să le mai poată stăpâni. Situaţia era mai mult decât penibilă. Noi credeam că tremură de bucurie că, iată, în sfârşit, românii îşi vor pe Sfântul Iacob în România, patria de obârşie.

După o vreme, auzim glasul lui Diodoros, îngăimând mai mult pentru dânsul: O să vă dăm ceva din moaşte, poate o mână, dar mai târziu. Vom mai vedea! Şi am văzut şi vedem şi acum, doar racla goală, aşteptând pe Sfântul Ioan Iacob la Neamţ, raclă făcută cu binecuvântarea Mitropolitului Daniel, întru aşteptarea minunii.

Dacă nu va veni la Neamţ în Moldova, sigur că la Mănăstirea din Ierihon, acum mare chinovie, unde a vieţuit cândva şi Sfântul Ioan Iacob, şi-ar găsi locul ostenit de români cu atâta dragoste. Calea este scurtă, doar de câteva mii de metri. Credem că va face el însuşi minunea de care avem a ne bucura!

Sursă: Observator Argeşean
(preluat de pe blogul lui Laurenţiu Dumitru)

Reclame